Hjerterummet v/Tanja Bengaard

Smerter i ryggen kan også skyldes følelser

80 procent af alle danskere vil på et tidspunkt opleve, at de har smerter i ryggen. En del af årsagen kan være tunge løft, sportsskader, vrid eller stillesiddende arbejde og også arvelighed.

De fleste rygsmerter rammer lænden, men man kan også føle sig ubevægelig, stiv eller øm i hele sin ryg og smerter kan optræde omkring hele rygsøjlen. Ondt i ryggen kan dække over mange forskellige ting når du snakker med fagfolk, så det kan gå helt fra iskiassmerter, til lumbago, diskusprolaps, gigt mm.

Symptomer på rygsmerter

  • ​Hold i ryggen, hekseskud, låsning i ryggen
  • Træthed og tunghed i ryggen
  • Stivhed i ryggen
  • Smerter i ryggen / ondt i ryggen
  • Udstråling i balle og/eller ben

Smerter i ryggen skyldes ikke altid et fysisk problem, men kan også skyldes følelser.

OBS! hvis du har vandladnings/afførings- problemer eller føleforstyrrelser i forbindelse med dine rygsmeter så skal du altid kontakte din læge.

Ryggen og dens holdning har betydning for om du har det godt

Smerter i ryggen rygsøjle

Ryggens bæreevne er unik og specielt den nederste del af lænden, er i stand til at modstå et kæmpe pres. Ofte starter rygsmerter med noget af det ovennævnte, en skade. Skader sker oftest de steder hvor ryggen er mest sårbar før uheldet. Svækkelsen af ryggen kan skyldes følelsesmæssige problemer, som har givet spændinger eller sammentrækning af ryggen før uheldet, som så har gjort ryggen mere sårbar netop det sted hvor skaden sker.

Din holdning fortæller hvilken indstilling du har til livet og hvilke følelser der har domineret i dit liv

Holdning er også et spørgsmål om, hvordan du forholder dig til tyngdekræften. Prøver du at kæmpe imod og har du mange negative følelser vil kroppen tabe kampen og trækkes nedad. Spændinger i ryggen tyder på, at du oplever dit liv som en kamp. Modsat hvis du har lethed, glæde i dit sind, så vil energien gå op. Kroppen vil søge opad i et minimum af anstrengelse.

Kort fortalt så afspejler ryggen det du har med i din bagage som du har samlet sammen igennem hele livet. Alle de gode sider, men også de sider af dig selv som du har gemt væk samles i den sæk du slæber med dig, og efterhånden vil den blive tungere og tungere og gøre dig mere begrænset både i dit udryk i krop og sind.

Så spørgsmålet er måske ikke kun om du har ondt i ryggen grundet en fysisk skade, men om det du gemmer væk i din ryg er med til at tynge dig, så ryggen gør ondt. Hvis du har ondt i ryggen, er der måske noget, du har gemt væk, men som alligevel fortjener din opmærksomhed lige nu?

Problemer i den øverste del af ryggen

rygsmerter kropsterapi mand

Smerter i ryggens øverste del skyldes typisk, at du bærer hele verden på dine skuldre. Der kan opstå smerter i ryggen fordi du føler dig presset over alle de ting, du skal gøre og nå. Du kan mangle tillid og er hyppigt præget af bekymring, frygt og negativitet. Din perfektionisme kan hurtigt blive en begrænsning. Måske har du også en følelse af, at du ikke får den nødvendige støtte i livet af menneskerne omkring dig. Denne øverste del af ryggen afspejler hjertets bagside, så det er også her vi finder kærlighedens bagside: frygt, irritation og vrede. Derfor skal du se på, om der noget du ikke udtrykker – har du mistet kontakten med dine sande ønsker, har du måske begravet dem i ryggen? Går du meget på kompromis? Føler du dig magtesløs?

Problemer i den midterste del af ryggen

ondt i ryggen kropsterapi behandling

De skyldes typisk, at du sidder fast i fortiden – du holder fast i skyldfølelse og nag. Du har svært ved at trække vejret og tage livet ind og du mangler følelsesmæssig stabilitet. Du er måske endda overfølsom overfor andre menneskers overbevisninger, tanker, vurderinger og kritikpunkter og har svært ved at tilgive dig selv og fortidens fejltagelser.

Den midterste del af ryggen symboliserer et midterpunkt på en vippe. Det er op til den midterste del af ryggen at skabe balance i kroppen. Derfor handler den midterste del i ryggen også om evnen til at træffe beslutninger.

Problemer med nedre del af ryggen (lænden)

smerter i ryggen lænden behandling kropsterapi

De skyldes typisk, at du føler dig usikker på, hvordan du skal klare din økonomi og din fremtid – du er bekymret for om du vil overleve. Du oplever måske fastholdt vrede fra barndommen, og føler dig som offer. Du kæmper, lider og kontrollerer. Det får dig til at fokusere på begrænsninger og negativitet. Du fokuserer på årsagen til hvorfor du ikke kan gøre noget/gøre nok, fremfor at fokusere på, hvad du rent faktisk kan. Måske tvivler du på din evne til at klare dig selv? Det kan også være, at du prøver på, at klare for meget?

Noget andet du tænke over, når du oplever ondt i ryggen, er også angsten for svigt eller for at miste nogen og om du har følelsen af at mangle støtte.

Smerter i ryggen og lændeproblemer kan stamme fra et andet sted i kroppen

smerter i ryggen kropsterapi ondt i ryggen

Hvad, der kommer ud af balance et sted i kroppen, kan og vil påvirke et andet sted. Derfor er det vigtigt at se på andre steder end der hvor du har ondt. Et opspænd omkring nyrerne pga. angst eller præstation, kan f.eks. påvirke dine lændemuskler og derved give problemer i ryggen og også påvirke det autonome nervesystem, så det bliver svært at slappe af.

Herudover kan disse ting påvirke din ryg og om du har smerter og som kan være gode at få løsnet op i.

Nakkesmerter påvirker lænden, da rygmarvens forløb sammen med hjernehinden (dura) har forbindelse til alle områder i selve rygsøjlen, samt alle nerver der udspringer fra rygmarven.

Hvis dine organer er belastede, enten af livsstil eller af dine følelser, så vil det også påvirke ryggen, da der sendes smertesignaler fra organerne ud til ryggen.

Fod og knæ problemer. Fødderne er dit fundament og deres stilling er afgørende for, hvordan vægt og balance fordeles i kroppen og mange rygproblemer kan spores tilbage til fødderne stilling, da vil medføre en øget belastning op igennem kroppen og dermed også din ryg og din lænd.

Herudover kan hjernerystelse, arvæv og bækken og hofteproblemer også være årsagen til dine rygproblemer.

Du kan læse meget mere om kropsterapi og hvad det kan gøre for dig her <————

Kh

Tanja Bengaard – TOTUM Kropsterapeut & Shadowfacilitator

-Læs mere om Tanja her <—

Picture of Tanja Bengaard

Tanja Bengaard

Jeg brænder for at hjælpe folk med at finde og skabe deres egen power gennem oplysning, vejledning, og support. Det gør jeg gennem kropsterapi og hormonterapi - og så er jeg også ved at uddanne mig til psykoterapeut. Velkommen til min side - du skal være meget velkommen til at klikke dig rundt.

Skab plads til dig selv i en travl hverdag ❤️

Få et ugentlige skub mod indre ro med #MandagsMotivation – en lille kort mail, hver mandag, som kan være med til at skabe ro forud for din kommende uge.