Hvad er årsagen til forstoppelse? Et rigtigt godt spørgmsål, som en af mine klienter spurgte mig om forleden dag.
Hvis du oplever hård mave og afføring , så læs med her og få nogle af mine brugbare råd til hvordan du slipper af med forstoppelse.
Tyktarmens primære funktion er at absorbere væske fra tarmindholdet og hvis afføringen står for længe i tyktarmen, bliver den hård og knoldet og det kan give mange gener, så som at det bliver vanskeligt at komme af med afføringen, eller der går flere dages mellemrum mellem at komme på toilettet.
En normal passagetid er at have afføring 3-4 gange om dagen, da det er det antal gange, tarmsystemet helt naturligt laver en peristaltisk bevægelse. Normalt skal den mad du spiser, passerer igennem dit tarmsystem i et tidsinterval på 12-24 timer.
Det er vigtigt at vores tarm fungerer optimalt. Det er med til udskillelse af affaldsstoffer. Begyndelsen til kroniske sygdomme skyldes ofte et dårligt fungerende tarmsystem. Bliver afføringen for længe i tarmene, vil bakteriefloraen ændre sig, og der vil komme gæring og dannelse af gasarter, der går over i blodet og kan give symptomer som hovedpine, appetitløshed, muskelsmerter og mavesmerter.
De hyppigste årsager til forstoppelse er:
- Manglende væske
- For få fibre i kosten
- Stillesiddende arbejde
- Manglende motion
- Undertrykkelse af afføringstrangen
- Stress
Men det kan også skyldes:
- En forstyrret tarmflora
- Fødevareintollerance
- Lavt stofskifte herunder Hashimotos
- Irriteret tyktarm og inflammatorisk tarmsygdom (Colon irritable, IBD, IBS)
- Medicin: Visse lægemidler (heriblandt atropin, calcium-kanal-blokerende midler, beta-blokkere, tricykliske depressionsmidler, morfinlignende stoffer og morfin, jern og mavesyreneutraliserende midler)
- Arvæv fra tidligere operationer i mave- og tarme
- Graviditet
- Psykiske årsager, som bekymring, angst og depression.
Har du nogle af disse symptomer?
Mange med forstoppelse oplever at have mavesmerter og at det bliver svært at komme af med afføringen når de skal på toilettet. Forstoppelsen kan gøre at appetitten falder og at man får kvalme og bliver oppustet. Ofte oplever personer med forstoppelse også at de har luft og en trykken i maven efter et måltid.
7 tips til behandling af forstoppelse:
- Drik rigeligt med vand – en normalt fungerende fordøjelse har brug for vand. Drik gerne 2 L vand hver dag, samt urtete. Sænk dit forbrug af kaffe – og udelad det gerne helt.
- Øg dit indtag af fibre og sørg for at du får nok. Dette kan gøres ved at spise ca. 800g grønt hver dag. Grønne bladgrøntsager, chiafrø, bønner og linser er gode kilder til fibre. Drys evt. loppefrøskalder over din mad, eller indtag dem oprørt i rigeligt med vand.
- Spis hyppige små måltider og tyg maden langsomt og grundigt. Et hovedmåltid skal tage minimum 20 minutter at spise. Det gør at maden tygges grundigere og dit tarmsystem får lettere ved at bearbejde den mad du spiser.
- Gå på toilettet så snart trangen melder sig!
- Undgå inflammatoriske fødevarer, især hvidt brød, pasta, hvide ris og sukker. Gluten generelt kan virke sløvende på tarmens peristaltik.
- Undgå mælkeprodukter som også kan give forstoppelse
- Tag et probiotika tilskud.
Hvis disse tiltag ikke hjælper hos mine klienter, så kræver det en nærmere gennemgang hvor jeg ser om klienten har fødevareintollerancer, en dysbiotisk tarmflora, irriteret tyktarm, (IBS), lavt stofskifte, andre autoimmune sygdomme der kan være på spil mm.
Emotionel stress og forstoppelse
Mange forbinder forstoppelse med fysisk ubehag, men forstoppelse kan også være emotionelt betinget. Mine klienters mave begynder ofte at siger lyde
når de får kropsterapi. Maven begynde at arbejde fordi spændinger løsnes i maveregionen og der bliver plads til at fordøjelsen kan arbejde, fordi nervesystemet slapper af under en behandling.
Din krop er en helhed, så når der er følelser på spil reagerer hele kroppen. Tarmsystemet og hjernen er direkte forbundet og hvis du føler stress, er bekymret, lider af angst eller depression, så vil det også påvirke din fordøjelse. Emotionelle stress faktorer påvirker kroppen i lige så stor grad, som fysiske stressorer.
Det er vagusnerven der forbinder mave og hjerne og den har stor indflydelse på din håndtering af stress. Det er en af de længste kranienerver og ud over at styre fordøjelsen, er den også forbundet til hjerte, lunger, lever, galdeblæren, bugspytkirtlen, nyrer, milt, halsen mm..
Vagusnerven hører til det parasympatiske nervesystem, som er kroppens ro/hvilesystem og grundlæggende sørger den for at dine indre organer og systemer kan slappe af og finde ro og dermed have overskud.
Men hvis vi hele tiden er skubbet over i vores sympatiske nervesystem, som handler om kamp/flugt, så vil vagusnerven sende signaler rundt i kroppen og sende et signal til fordøjelsen om at holde en pause, fordi der er vigtigere ting at tage sig af lige nu. Det kan give fordøjelsesforstyrrelser såsom for lidt mavesyre, refluks, ulcerativ colitis mm.
Spændte nakke- og rygmuskler kan også irritere vagusnerven og ved at behandle hele kroppen kan generne fra en “klemt” vagusnerve afhjælpes og her kan kropsterapi hjælpe.