Hjerterummet v/Tanja Bengaard

Top 3 infusioner til PCOS jeg er vild med

Jeg ved ikke hvordan du har det med te, men jeg elsker det. Det kan drikkes både varmt eller koldt og dermed både sommer og vinter. Det seje ved te er, at jeg bruge ingredienser, der faktisk gør gavn for kroppen, i det mange af de urter jeg har bruger til te, har nogle bestemte egenskaber. Som komplementær hormonterapeut har jeg haft om phytoterapi. “Phyto” står får plante – så generelt betyder phtyoterapi, terpai med medicinske urter. Nogle gange bruger jeg også  ekstrakter fra individuelle lægeplanter i behandlingen af mine klienter, naturligvis sammen med tilskud af vitaminer,mineraler,fedtsyrer samt kost- og livsstilsregulering. Tilskud kan ikke stå alene, men er nogle der kan hjælpe dig på vej, med det problem du har, i dette tilfælde PCOS.

Den underliggende årsag hos de fleste kvinder med PCOS er insulinresistens, men det kan også trigges af inflammation, stress og stop efter p-piller. Når man skal lave om i sin livsstil, så er det godt at tilføje ting så som te, frem for at fjerne ting hele tiden.

Nå men tilbage til det te – eller rettere infusioner som jeg vil fortælle dig om mod PCOS. Infusioner er bare et andet ord for stærk te.

 

 

Jeg vil dele mine top tre te-infusioner, som har tilføjet til min egenomsorgs-rutine.

 

Spearmint aka mynte te til reducering af androgener

mynte te mod PCOS

Spearmint, eller Mentha spicata, er en type mynte, der ligner pebermynte. Faktisk er pebermynte en krydsning af grøn mynte og vandmynte. Forskningen viser, at mynte kan mindske mængden af androgener – de hormoner, der forårsager den irriterende overdreven hårvækst. Og at  det øger de  kvindelige hormoner, der er nødvendige til ægløsning, såsom luteiniserende hormon (LH), follikelstimulerende hormon (FSH) og østradiol.

Der er to korte studier der har vist, at kvinder der drak to kopper mynte te i en periode mellem 5-30 dage, fik sænket deres testosteronniveau. Studiet varede dog ikke længe nok til, at man kunne se en forbedring af hirtsutismen – den uønskede hårvækst. Det vil kræve at kvinderne blev fulgt i længere tid. Det der dog er vigtigt at huske, er at forhøjede testosteron-niveuaer er et af problemerne ved uønsket hårvækst, så hvis niveauet af frit testosteron kan sænkes, så er det en bonus. Udover at kunne hjælpe med at sænke androgenerne, så er der også noget der tyder på at mynte kan være med til at sænke blodsukkeret. Insulinubalancer og blodsukkerubalancer er også et af de almindelige problemer ved PCOS.

 

Kamillete til afstressnig og bedring af fordøjelsen

En kop kamille te

Du har nok prøvet at drikke kamillete for at lindre din forkølelse eller influenza, for det er jo et gammelt husråd. Men vidste du, at det også kan bruges når du har ondt i maven eller er stresset? Det er også en god mild te til børn, så derfor findes den som basisvare hjemme i min teskuffe. Men hvordan kan kamillete så hjælpe dig med PCOS? Det kan hjælpe dig til at få en bedre søvn. Mange sover virkeligt dårligt. Selvom kamillete ikke blev undersøgt specifikt på kvinder med PCOS, er den testet på kvinder efter de har født. Dem der drak kamillete, havde en bedre søvnkvalitet og færre symptomer på depression. Ud over at kamillete kan hjælpe dig til at sove bedre, så kan det også hjælpe din fordøjelse, da det virker krampeløsende og inflammationshæmmende. Det kan også være med til at lindre allergi, da indholdsstoffer i kamillete kan være med til at hæmme histaminfrigørelse fra mastcellerne. Så for at opsummere, så virker kamillete beroligende på fordøjelsen og er god mod kramper, mavesmerter, diarré, luft i maven og appetitløshed. Kamillete virker beroligende på dit nervesystemet og er en god aften te, da den fremmer den god søvn hos dig. Kamille kan også bruges mod angst, stress, irritabilitet og  mod mareridt. Personligt drikker jeg det om aftenen til at falde til ro på og når mine børn har mavekneb.

 

Grøn te – hjælp til vægttab, bedre blodsukker og fokus

Matcha latte i kop
Grøn te vægttab

 

Der er mange gode grunde til at drikke grøn te.  Et studie fra 2017 viste, at ved indtaget af 500 mg grøn teekstrakt to gange dagligt i 12 uger førte til vægttab, de fastende insulinniveauer faldt og lavere niveauer af frit testosteron hos overvægtige kvinder med PCOS. Det skal dog lige siges at du skal drikke meget te, i nærheden af 4 L for at komme op på 500 mg te ekstsrakt. Derfor vil det være bedre at tage som kosttilskud.

Personligt drikker jeg matcha. Det er  malede grønne te blade, der blandes med varmt vand. Matcha indeholder polyfenoler som mindsker irritation i tarmslimhinden og L-Theanin. Det sidste ser ud til at mindske vores stress respons effektivt, da det virker beroligende på dit centralnervesystem og øger din koncentrationsevne.

 

 

 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19585478

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29769013

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26483209

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5441188/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5441188/

 

 

Picture of Tanja Bengaard

Tanja Bengaard

Jeg brænder for at hjælpe folk med at finde og skabe deres egen power gennem oplysning, vejledning, og support. Det gør jeg gennem kropsterapi og hormonterapi - og så er jeg også ved at uddanne mig til psykoterapeut. Velkommen til min side - du skal være meget velkommen til at klikke dig rundt.

Skab plads til dig selv i en travl hverdag ❤️

Få et ugentlige skub mod indre ro med #MandagsMotivation – en lille kort mail, hver mandag, som kan være med til at skabe ro forud for din kommende uge.