Hjerterummet v/Tanja Bengaard

Kropsbevidsthed: Hvad fortæller kroppen dig?

Mine klienter ønsker generelt mere kropsbevidsthed når de kommer til mig. De vil gerne lære hvad det er kroppen fortæller dem.

De klienter jeg ser i min klinik er ganske almindelige mennesker. Skolelærere, pædagoger, ledere, socialrådgivere og sekretærer. Der er en overvægt af kvinder midt i livet og dermed i deres 40’ere, der ønsker at opnå mere kropsbevidsthed.

Når de kommer for at få hjælp kan årsagen være meget forskellig. Nogle oplever en form for stress og stor træthed. Andre har uforklarlige smerter eller kan ikke sove eller finde ro i kroppen. Nogle har en depression og andre har tankemylder. Nogle oplever store omvæltninger i deres liv lige nu, så som et dødsfald eller skilsmisse og andre er blot nysgerrige på at lære sig selv og deres krop bedre at kende, ved at få større kropsbevidsthed.

De fleste kommer på eget initiativ, men nogle gange har deres psykolog eller læge foreslået at prøve kropsterapi.

Fælles for dem alle er, at de gerne vil forstå sig selv bedre og tillade sig selv at mærke deres egen krop bedre. De har spændinger eller føler sig fyldt op af følelser de ikke kan placere og nogle fortæller også at de ikke kan mærke kontakt til sig selv og deres behov.

Kropsbevidsthed giver ro og handlemuligheder

For rigtige mange kan det være svært at tage dybe vejrtrækninger og give slip for spændinger i skulder og nakke. Kroppen er blevet til et panser mod de daglige udfordringer og pres.

Min ene klient sagde forleden til mig: “Jeg plejer slet ikke at vise at jeg kan være svag.”

For hende var det svaghed at komme i kontakt med sine følelser og vise sårbarhed. Ingen måtte vide at hun faktisk havde alvorlige symptomer, og hun fortsatte med at lade som om alting var ok – udadtil. For grunden til at hun kom til mig, var nakkespændinger, hovedpine og synsforstyrrelser og hun sagde “Jeg er normalt ikke typen der lægger mig ned.”

Det var meget overvældende og egentlig også en aha-oplevelse. For ved at være svag et øjeblik, ved at give efter for den hårdhed hun skulle udvise til omverdenen og lige kigge reelt på hvordan det stod til, hvad kroppen fortalte, så kunne hun se at det at udtrykke det, der skete indvendigt og vise sårbarhed et kort øjeblik, ikke gjorde hende svag. Det gjorde hende også blødere og dermed gjorde at hun kunne modtage omsorg og give slip på de spændinger der skabte det beskyttende panser for hende.

Dine kropslige symptomer er et direkte spejlbillede af dit sind

Alle dine følelser – dine bekymringer, din sorg, din kærlighed, din glæde, din vrede – kommer til udtryk gennem kroppen.

Følelsesmæssige påvirkninger som stress, usikkerhed, præstation, angst og bekymringer vil altså sætte sig i kroppen som et spændingsmønster af smerter og skavanker – næsten som var kroppen et landkort over dine følelser.

I det tilfælde jeg fortalte om før, fortalte kroppen min klient, at nu havde hun brug for en pause – at det var tid til omsorg og at hun var elsket nok til ikke at skulle håndtere alting selv.

Hendes krop fortalte hende det ved at give hende kroniske smerter, nakke spændinger og hovedpine og synsforstyrrelser.

Det kan være overvældende  og skamfuldt at blive bevidst om alle dine følelser og at give sig selv lov til at mærke dem.

Men hvis du undertrykker følelser igennem længere tid ved enten at bedøve, ignorere eller gemme dem, så stagnerer energien i din krop og den bliver en beholder for alt det du ikke får udtrykt. Min klient blev bevidst om hvad kroppen fortæller hende – hun fik kropsbevidsthed. Det gav hende muligheden for at vælge anderledes, da hun fik øje på sit mønster.

Jeg elsker den analogi Debbie Ford, stifter af The Ford Institute for Integrative Coaching i San Diego, bruger. De følelser vi ikke vil være ved, de er lige som en badebold under vand. Vi bruger meget energi på at holde badebolden nede under vandet. Men pludselig er der for mange badebolde der skal holdes nede under vandet, kræfterne begynder at slippe op – og så popper badeboldene op.

Når vi undertrykker følelserne, så vil det overtryk vi skaber indvendigt, selv finde sin vej ud.

Det kan ske ved sygdom, problemer med fordøjelsen, dårlig søvn, angst og uro.

Når du bliver kropsbevidst og åbner op for hvad din krop fortæller dig, ser på hvor du er udfordret henne og lytter med omsorg og kærlighed, vil du også kunne se hvad der ligger bagved den følelser din krop prøver at fortælle.

Du vil kunne se hvilke tanker, overbevisninger og blokeringer der ligger bag ved dine symptomer og følelser når du bliver kropsbevidst. Herved kan du  vælge at udfordre dine mønstre og handle anderledes.

Kroppen tager form efter hvordan du har haft det og hvordan du har det lige nu i dit liv. Gennem kropsterapi kan du udforske hvilken fysisk og psykisk udvikling, der ligger gemt i kroppen og derved blive kropsbevidst.

Du kan starte med at stille dig disse  spørgsmål?

Er jeg åben over for mine omgivelser?
Mangler jeg tillid og er mistroisk?
Har jeg følt mig støttet og fået omsorg igennem min barndom og i mit voksenliv?
Er jeg blevet mødt og anerkendt når jeg har ville udtrykke min følelser?
Hvordan mærker jeg det i kroppen, når jeg reflekterer over disse spørgsmål?

(ondt i maven, halsen snører sig sammen, hjertebanken, ro, glæde osv.)

Picture of Tanja Bengaard

Tanja Bengaard

Jeg brænder for at hjælpe folk med at finde og skabe deres egen power gennem oplysning, vejledning, og support. Det gør jeg gennem kropsterapi og hormonterapi - og så er jeg også ved at uddanne mig til psykoterapeut. Velkommen til min side - du skal være meget velkommen til at klikke dig rundt.

Skab plads til dig selv i en travl hverdag ❤️

Få et ugentlige skub mod indre ro med #MandagsMotivation – en lille kort mail, hver mandag, som kan være med til at skabe ro forud for din kommende uge.