Hjerterummet v/Tanja Bengaard

Heling af udviklingstraumer – Indre barn og de 5 karakterstrukturer

I det her afsnit taler jeg med Terpaeut Ronni Vistisen om hvordan oplevelser i vores barndom kan sætte spor i kroppen og i nervesystemet og hvordan vi tager disse oplevelser med os ind i voksenlivet.

Det vi taler om er i bund og grund om udviklingstraumer – og hvordan vi kan hele dem igennem ved at komme i kontakt med os selv, gennem indre barn metoden – og hvordan vi kan skabe nærvær omkring de følelser der har været svære at rumme tidligt i livet.

Vi taler om de 5 kernebehov alle mennesker har brug for at få opfyldt i deres opvækst – og hvilke overlevelsesstrategier vi kan udvikle som voksne, når vi ikke bliver mødt i hvert af de 5 kernebehov. Det kan også kalde for fem forskellige arketyper, der hver især knytter sig til et særligt stadie i barndommen – nogle kalder dem for karakterstrukturer.

For hvordan vi bliver mødt i de kernebehov vi har som børn er afgørende for vores evne til selvregulering i nervesystemet senere hen i livet – og påvirker vores evne til at håndtere situationer i voksenlivet. Indre Barn som terapiform bruges som et redskab til at genskabe det nærvær, som var fraværende i barndommen og arbejde hen mod indre ligeværd.

NÅr vi er blevet mødt i disse fem grundlæggende kernebehov, så vil vi opleve at er er balance i os selv og med vores omverden. Vi føler os trygge og har tillid til verden. Når vi ikke bliver mødt i et kernebehov, vil vi udvikle en strategi til at kunne rumme de svære følelser – og det sætter sig i vores nervesystem.

“Når vi bliver presset senere hen i livet, falder vi ofte tilbage i den overlevelsesstrategi, vi etablerede som barn. Vores sårede Indre Barn bliver et livstema, fordi vi vil fortsætte med at søge tilbage til det nærvær, der var fraværende. Ved at give opmærksomhed og nærvær til det Indre Barn i os selv som blev svigtet, kan vi hele det.” – Ronni Vistisen

Vi kommer ind på:

  • Hvad vores indre barn er
  • De 5 arketyper – og dereres overlevelsesstrategier
  • 1. Eksistens – og kontakt – vi føler os forbundet med os selv og andre. Vi er i kontakt med vores krop og følelser.
  • 2. Afstemning      -kontakten til vores behov, række ud og få dem opfyldt – og turde at tage imod det vi har brug for.
  • 3. Tumlingen og selvstændighed  – Tillid til andre og os selv.
  • 4. Autonomi (Spradebassen og trods) – Vi tør udtrykke os frit og tør at sige nej og sætte grænser for andre.
  • 5. Teenageren og sensualitet – “Hvem er jeg” – præstation – og at du som person kan rummes af fællesskabet.
  • Hvordan det træder frem i vores kropsholdning
  • Hvordan vi kan aflære os selv de her overlevelsesstrategier

Om Ronni Vistisen:

Grundlægger af TOTUM – Skolen for kropsterapi. – uddannet psykoterapeut og specialist i Indre Barn metoden.

Links og andet nævnt i episoden:

Ronni Vistisens hjemmeside: www.ronnivistisen.dk

Her finder du bl.a. Indre barn meditationer, Hjertets vej og Ronnis podcast.

Du kan læse mere om kropsterapi og se hvad en behandling kan gøre for dig her <————

Kh

Tanja Bengaard – TOTUM Kropsterapeut & Shadowfacilitator

-Læs mere om Tanja her <—

Picture of Tanja Bengaard

Tanja Bengaard

Jeg brænder for at hjælpe folk med at finde og skabe deres egen power gennem oplysning, vejledning, og support. Det gør jeg gennem kropsterapi og hormonterapi - og så er jeg også ved at uddanne mig til psykoterapeut. Velkommen til min side - du skal være meget velkommen til at klikke dig rundt.

Skab plads til dig selv i en travl hverdag ❤️

Få et ugentlige skub mod indre ro med #MandagsMotivation – en lille kort mail, hver mandag, som kan være med til at skabe ro forud for din kommende uge.