Hjerterummet v/Tanja Bengaard

Derfor bør du spise flere græskarkerner

Som komplementær Hormonterapeut betragter  jeg fødevarer som mere end blot brændstof til kroppen.For mig er maden også min medicin.

Derfor elsker jeg også funktionelle fødevarer – Det er naturlige fødevarer, som har en positiv effekt på vores helbred ud over deres grundlæggende ernæringsmæssige værdi.


Hvad er funktionelle fødevarer?

De er fødevarer, som indeholder biologisk aktive komponenter, der tilbyder sundhedsfordele og reducerer risikoen for sygdom.

Græskarkerner er et fremragende eksempel på en funktionel fødevare, idet de indeholder:

 •  Protein
 • Fibre
 • Jern
 • Zink, 
 • Magnesium,
 • Omega-3 fedtsyrer og
 • Tryptofan
 
Alle vigtige næringsstoffer, der understøtter forskellige aspekter af vores helbred så som søvn, energi og humør.  

Ved at vælge funktionelle fødevarer som en del af en balanceret kost, kan vi ikke kun forbedre vores helbred på kort sigt, men også sætte kurs mod en langsigtet velvære og sygdomsforebyggelse.

Variation er nøglen: Indtag et bredt udvalg af funktionelle fødevarer for at sikre, at du får et spektrum af næringsstoffer, der arbejder sammen for at fremme din sundhed.

Kombiner for maksimal effekt: Kombiner græskarkerner med andre funktionelle fødevarer – som for eksempel chiafrø eller bær – for at skabe kraftfulde og velsmagende måltider.

Ved at indarbejde funktionelle fødevarer som græskarkerner i din kost, kan du ikke kun nyde deres lækre smag, men også udnytte deres sundhedsfremmende egenskaber. 


Derfor er græskarkerner fantastiske som funktionel fødevare:

 • En lille portion på 30 g græskarkerner indeholder 9 gram protein. 
 • De indeholder en høj mængde af aminosyren tryptofan
 • De indeholder faktisk 2 gram fibre pr. 30 g. Fibre er gode for din fordøjelse og sikrer regelmæssig afføring og en bedre mæthedsfornemmelse, sænker kolesteroltallet og kan være med til at forebygge hjertekarsygdomme.
 • En god kilde til jern. 30g græskarkerner giver dig hele 2,5mg jern eller det der svarer til 16% af dit daglige indtag. Sundhedsstyrelsen anbefaler 11-15 mg jern til kvinder der stadig menstruerer dagligt og 9 mg pr dag til mænd og kvinder efter menopausen.

 

Tryptofan kan omdannes i kroppen til signalstofferne serotonin og melatonin, som er lykkehormonet og søvnhormonet og derfor vil det have en positiv indflydelse for dit humør, overskud, døgnrytme, nattesøvn, immunforsvar, hormonbalance at indtage funktionelle fødevarer, som f.eks. græskarkerner.

Græskarkerner har et højt fedtindhold og er en god kilde til omega-3 fedtsyrer og er rige på monoumættet fedt, som er med til at beskytte mod inflammation. Det gode fedt sørger også for at beskytte mod hjerte-karsygdomme, afbalancerer dit blodsukker og spiller en vigtig rolle i forholdt til fordøjese og din generelle sundhed.

 

Zink – Din ven til stofskiftet, immunforsvaret og huden

Græskarkerner er også en god kilde til zink. Zink spiller en stor rolle i kroppen som en co-faktor i mindst 200 enzymatiske processer som bl.a. omfatter din hormonproduktion, dit stofskifte og dit immunforsvar. Det er også vigtigt for at kunne danne collagen og dermed bevare en smuk hud, hår og negle.

Ved stort set alle hudlidelser, fra udslæt til psoriasis, og problemer med hår og negle samt ved dårlig sårheling kan zinkmangel være en væsentlig årsag. 30g græskarkerner indeholder 2,3mg zink og dækker derfor dit daglige indtag med ca.15%.

Stress øger vores behov for vitaminer og mineraler og zink er et af dem, hvilet gør at det er en god ide at være opmærksom på at få ekstra.

Ud over græskarkerner er raw kakao, nødder, kerner og nogle fuldkornsprodukter også gode kilder til zink. 


Magnesium – det afslappende mineral

Magnesium er et virkeligt vigtigt mineral for din krop. Mange som lider af hovedpiner, forstoppelse, dårlig søvn, mangel på energi og dårligt humør kan have mangel på magnesium.

Magnesium er med i omdannelsen af mange signalstoffer i kroppen, fx i omdannelsen af tryptofan til serotonin – en proces, der er vigtig for vores evne til at føle os glade og lykkelige.

En daglig dansk standard kost indeholder ikke lige så meget magnesium som vi har behov for. 30 g græskarkerner indeholder 177mg magnesium hvor det daglige behov hos en voksen person ligger mellem 400-750 mg.

Alt hvad der indeholder klorofyl er rigt på magnesium. Grønkål, spinat, sortkål og rucola har et særligt højt indhold magnesium. Derfor er det en god ide at spise masser af bladgrønt.

Ud over bladgrønt er, mandler, cashewnødder, avocado, figner, mørk chokolade og bananer også en god kilde til magnesium.


Har du allergi overfor nødder?

Lider du af nøddeallergi, så er græskarkerner et godt alternativ til nødder. Selvfølgelig er det altid en god ide at se om du kan tåle det du spiser ved at starte ud med små mængder, men græskarkerner burde ikke give dig problemer, selv om du er allergisk over for nødder.

 

Græskarkerner kan hjælpe dig til en bedre søvn og mere energi i hverdagen:

Som Komplementær Hormonterapeut er jeg interesseret i at understøtte kroppen med de rigtige byggeklodser for at den kan få det godt. Søvn er den af de væsentligste parametre for både vores fysiske og psykiske helbred. 

Min oplevelse er dog ofte, at søvn bliver stærkt underprioriteret hos mine klienter. Hvis vi ikke får en kvalitetsrig søvn, så kan vi påvirke det påvirke vores indre biokemi i negativ retning som ved at øge oxidativ stress.

Oxidativ stress opstår, når der er en ubalance mellem produktionen af skadelige frie radikaler og kroppens evne til at modvirke deres skadelige effekter med antioxidanter. Dette kan føre til cellulær skade, som er forbundet med en række sundhedsmæssige problemer og sygdomme.


Melatonin, vores søvn hormon er en af de store antioxidanter i kroppen 

Når vi danner for lidt melatonin ,fordi vi får for lidt eller for dårlig søvn, så vil det også øge vores niveau af oxidativ stress i dine mitokondrier, som er dine energifabrikker i kroppen. 

Kort fortalt, så betyder det mindre energi i din hverdag. Øget oxidativ stress i dine celler betyder også at din krop er mere sårbar ved akutte sygdomme og du øger din risiko for kræft, samt hjerte/kar sygdomme.

Ved at tilføre en øget mængde tryptofan til kosten, gennem græskarkerner eller græskarkerneprotein, vil du dermed kunne understøtte din krop til at restituere bedre ved at øge kvaliteten af din søvn, da det vil bidrage til at du kan danne mere af dit søvnhormon melatonin. 

Vær opmærksom på det produkt du vælger

Det eneste man skal huske når man køber græskarkerner er hvilken kvalitet man vælger.

De ristede og saltede græskarkerner som kan købes har ikke det samme indhold af næringsstoffer, som rå grønne græskarkerner.

Jeg vælger også økologisk, da jeg gerne vil mindske mængden af pesticider i min mad.

Du kan også få græskarkerner i mere koncentreret form som f.eks. produktet der hedder Zenbev.

Zenbev er ekstrakt af græskarkerner og har et højt indhold af tryptofan som bruges til dannelsen af serotonin og melatonin. Fedtsyrerne er fjernet fra dette produkt, men til gengæld svarer indholdet af tryptofan i 2 måleskeer zenbev til det er er i ca. 100g græskarkerner.

Hvis du sover dårligt, kan du prøve to måleskeer før sengetid i lidt vand.

Hvis man lider af depression kan man tage 2 måleskeer morgen og aften og fordelen er her, at man godt kan tage det sammen med antidepressiv medicin.

Husk dog altid at have din læge med ind over, når der er medicin involveret og informer lægen om de tiltag du laver.


Her kan du bruge græskarkerner

Du kan nyde græskarkerner oven på din havregrød, blende dem med i din smoothie, kværne dem i en kaffemølle og komme dem i din chiagrød, komme dem oven på din salat og supper eller lad dem være en del af din trailmix. Mulighederne er mange.

🥑🥦🥬 Du kan læse mere om Komplementær Hormonterapi  her <—

🙋‍♀️👋 Læs mere om Tanja her <—

 

 

Picture of Tanja Bengaard

Tanja Bengaard

Jeg brænder for at hjælpe folk med at finde og skabe deres egen power gennem oplysning, vejledning, og support. Det gør jeg gennem kropsterapi og hormonterapi - og så er jeg også ved at uddanne mig til psykoterapeut. Velkommen til min side - du skal være meget velkommen til at klikke dig rundt.

Skab plads til dig selv i en travl hverdag ❤️

Få et ugentlige skub mod indre ro med #MandagsMotivation – en lille kort mail, hver mandag, som kan være med til at skabe ro forud for din kommende uge.