Hjerterummet v/Tanja Bengaard

PCOS Myte#1

Du skal have polycystiske ovarier for at have PCOS

What???! – jamen navnet siger da alt – PCOS = polycystisk ovarie syndrom, så det må da have noget med mine ovarier at gøre?

Tja så enkelt er det ikke. Inden får det sidste årti er der sket meget i forhold til tankegangen omkring PCOS. Der er faktisk flere typer af PCOS, hvilket også kan give forklaringen på, hvorfor to kvinder med samme diagnose kan se helt forskellige ud.

En række PCOS eksperter fra Europa og USA mødtes i 2003 og satte en række kriterer op for hvordan PCOS diagnosticeres.

Rotterdam kriterierne & PCOS
1) Uregelmæssige menstruationer (oligo- eller amenoré) som følge af udebleven ægløsning (anovulation)
2) Klinisk og/eller biokemisk hyperandrogenisme
3) Polycystiske ovarier (PCO) påvist ved ultralydsskanning

For at opfylde diagnosen polycystisk ovariesyndrom (PCOS) kræver det at to ud af følgende tre kriterier er opfyldt. Så hvis du opfylder kriterie 1+2, så har du PCOS – men ikke cyster på æggestokkene.

PCOS er meget mere end cyster på æggestokkene. Det er et metabolisk problem – Bl.a. Inflammation og nedsat følsomhed for insulin (insulinresistens). Så et mere korrekt navn for PCOS vil måske være reproduktivt metabolisk syndrome – eller på engelsk “reproductive metabolic syndrome”

Tanja Bengaard

Tanja Bengaard

Jeg brænder for at hjælpe folk med at finde og skabe deres egen power gennem oplysning, vejledning, og support. Det gør jeg gennem kropsterapi og hormonterapi - og så er jeg også ved at uddanne mig til psykoterapeut. Velkommen til min side - du skal være meget velkommen til at klikke dig rundt.

Skab plads til dig selv i en travl hverdag ❤️

Få et ugentlige skub mod indre ro med #MandagsMotivation – en lille kort mail, hver mandag, som kan være med til at skabe ro forud for din kommende uge.