Golden Latte, Gylden Latte, Tumeric Latte…

Kært barn har mange navne 😉

Mange har nok hørt om den gyldne rod gurkemeje og selv netto er begyndt at have den i frisk form på hylderne. Gurkemeje er nok mest kendt som krydderi, ikke kun alene men også som smags-og farvegiver i karryblandinger.

Gurkemeje kommer fra en flereårig plante Curcuma Longa og roden fra planten kan godt minde lidt om ingefær i udseenet. Den stammer fra indien, hvor den har været brugt langt tilbage i historien i ayurvedisk medicin.

Gurkemeje fås både i pulverform eller som en frisk rod og de produkter som vi herhjemme kan købe er oftest af typen Curcuma Genus som er en forædlet version af Curcuma Longa.

Curcuminoider er de aktive stoffer i gurkemeje og rent gurkemejepulver indeholder ca. 3-5% curcuminoider. Curcumin som er det dominerende virkstof i gurkemeje og er en del af curcuminoiderne og er nok mest kendt for sin antiinflammatoriske egenskab, altså det dæmper inflammation.

Curcumin er fedtopløselig og optages generelt ikke godt gennem tarmen, hvilket begrænser det i at nå ud i kroppen hvor det gør gavn. Derfor har man undersøgt hvordan virker det bedst og nogle undersøgelser tyder på at de mellemlange fedtsyrer som f.eks. findes i kokosolie er den bedste fedt-form som øger tilgængeligheden af curmumin i vores krop. Desuden er opvarming af gurkemejen, samtidig indtag af peber også med til at øge effekten af gurkemejens gode egenskaber. Peber indeholder piperin og gør at det aktive stof i gurkemeje er længere tilgængeligt for kroppen og man mener at effekten af curcumin øges op til 20 gange.

Her er en opskrift på en lækker gylden latte:

  • 2,5 dl kokosmælk
  • 1 dl vand
  • 1 tsk. gurkemejepulver
  • 1 tsk. kanel
  • 1 tsk. kokospalmesirup eller andet sødestof f.eks. stevia
  • 1 cm friskrevet ingefær
  • 1 nip sort peber (en lille 1/4 tsk)

Alle ingredienserne kommes i blenderen og blendes godt. Herefter varmes det hele op i 5-10 min i en lille kasserolle og hældes igennem en si for at få en lækker mælk.

Hvis du vil have en lidt mindre fed version kan du erstatte halvdelen af kokosmælken med vand.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>