I foråret var jeg til foredrag med Pernille Thomsen som er ekstern lektor, har en master i Sundhedspædagogik og er fysioterapeut. Hun arbejder generelt med børn – dels fordi det er interessant og fordi de lytter til de råd og vejledninger de får. Jeg synes at det er interessant at hun fortalte at voksne var næsten umulige at få til at gøre de ting hun prøvede at vejlede dem med, altså at hun mødte stor modstand hos voksne, mens børnene fulgte rådene og faktisk fik hurtigere bedring end de voksne gjorde.

Jeg kunne godt genkende dele af mig selv under foredraget og jeg kunne også kende mine klienter. Hvad er det der gør at vi voksne er dårlige til at lytte og bestemt mener at vi kan selv, selvom vi spørger om råd og vejleding?

Det jeg arbejder til hverdag med i min klinik er kropsbevidsthed og jeg snakker ofte med mine klienter om de signaler kroppen sender til dem.

  • Det kan være at du føler dig kronisk træt, selv om du får nok søvn.
  • Du bliver måske ved med at få sure opstød og brændende fornemmelser i maven.
  • Kroppen bliver ved med at tage på selv om du synes at du spiser som du plejer.
  • Måske har du tendens til at blive mere syge end du gjorde før i tiden.
  • Måske lider du af depression?

Det her er kun en lille brøkdel af de signaler kroppen sender – men lytter du? Det er lidt lige som en prik til prik tegning nogle gange. Du har brug for at kunne lave forbindelserne for at kunne lytte.

Ofte oplever jeg fra mig selv, når jeg bliver gjort opmærksom på noget det er uhensigtsmæssig, at jeg bør undskylde hvorfor jeg gør sådan, men at jeg egentlig godt ved hvor skoen trykker.

I dag har hele det vestlige samfundet fart på og måske bliver vi revet med af den energi der er. For det er jo fedt at kunne sige at vi nåede at træne og løbe den halvmaraton eller bage en stor kage til arbejdet.

Jeg er blevet bedre til at lytte til min krops signaler og jeg er blevet meget bevidst om hvad de betyder. Dog kan jeg stadig have tendens til at lukke lidt ned for de signaler der bliver sendt til mig. Selv om jeg snart er færdiguddannet TOTUM kropsterapeut og også har en masse viden med mig som Komplementær Hormonterapeut, så falder jeg også i fælden.

Noget der har hjulpet mig er at vende blikket ind ad. For mange gange så vender vi blikket ud af mod verdenen og vi har faktisk ikke tid med os selv eller tid til at mærke hvad der foregår inden i os. Jeg laver 10 minutters mindfullness dagligt. Det kan være i form af vejrtrækningsøvelse, meditation, at sidde og være bevidst om hvilke lyde der er omkring mig eller en scanning af min krop. Hvordan har mine skuldre det? Hvordan har maven det? Hvordan har arme, skuldre og ben det?

Det at stoppe grublerierne, tankerne for en stund kan virkelig være en lettelse. Det at komme ned i kroppen og mærke giver også plads til at komme i kontakt med alt det fantastiske vi har inden i os selv.  Det giver balance i vores feminine og maskuline energi. Nogle gange har vi brug for logikken, handlekraften som er den maskuline energi, og for at opnå balancere har vi også brug for det blide og bløde, hvor følelserne, behov og lykke opstår.

Mange gange når vi ved hvad det rigtige er, men vælger ikke at lytte, så opstår der en ubalance i energierne i kroppen. Vi får brug for kontrol, undertrykke tanker og følelser og har behov for at lukke kroppens signaler ned og blive oppe i hovedet. Det er en overlevelses strategi som vi kan klynge os fast til, men som ikke er hensigtsmæssig for os. Din krop taler hele tiden til dig og fortæller om dine følelser, dine grænser, din frygt og din glæde. Alle dele af det menneske du er, findes i din krop. Og ved at kunne mærke og udtrykke alle aspekter af den du er, får du en kæmpe frihed til at være dig.

Nogle gange har vi brug for hjælp til at kunne komme i kontakt med os selv og vores følelser. Få åbnet op for det vi har undertrykt og lukket ned for længe og her kan en kropsterapeut hjælpe dig. Som behandler får jeg  også selv behandlinger.

Så er du klar til at forbinde kroppen med hovedet igen?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>