Foråret er skønt. Lyset vender tilbage, blomsterne springer ud, fuglene synger, solen skinner. Naturen går fra vinterens  standby til at være aktiv og levende igen. Jeg elsker denne årstid fordi lyset vender tilbage og også min energi.

Foråret ses også i haven. Hækken springer ud, solsorten leder efter regnorm i den nu grønne græsplæne og ukrudtet titter sørme også frem. Er det hele nu ukrudt? Jeg har fået øje på, at ukrudt ikke bare er en irriterende ting der skal elimineres i min have, men at det faktisk kan bruges til noget.

Det ukrudt jeg har mest af i min have er brændenælder,mælkebøtter og skvalderkål. Brændenælder og skvalderkål har et kæmpe rodnet under jorden der gør det svært at komme af med og jeg synes at mælkebøtter breder sig som bare en steppebrand i min have.

Forleden dag løb jeg tør for bladgrønt til min morgen-juice og jeg valgte derfor at gå ud i haven og plukke friske brændenældeskud til min juice i min have. Det er sundt og så sparer jeg også penge fordi jeg ikke behøver at købe bladgrønt i supermarkedet. Ud over at det sparer penge har brændenælder nogle gode helbredsmæssige fordele.

Igennem tiden har brændenælden været brugt til at lindre eksem, hoste, gigt, astma og urinvejslidelser. I nyere tid har forskerne fundet ud af at brændenælder indeholder en masse flavonoider. Disse er med til at bekæmpe betændelsestilstande i kroppen og kan bl.a. derfor bruges mod gigt. Herudover indeholder brændenælder kalium og dette gør at den virker let vandrivende og derfor er den god mod væskeophobninger (ødemer) i kroppen. Endnu en fordel ved brændenælder er, at de indeholder en masse gode vitaminer som vitamin-C, -A, calcium, jern, magnesium,  og fosfor.

Brændenælder kan købes i pulverform i helsekosten, men du får mest ud af næringsindholdet ved at indtage dem friske, da de mister en del af deres aktive stoffer ved tørring. De er allerbedst nu hvor det er forår, inden de begynder at blomstre, da de er allermest saftige på dette tidspunkt. Det er bedre at fryse dine brændenældeskud og bruge dem senere hen, end at tørre dem.

Ud over at bruge brændenælder til juice kan du også bruge dem til en skøn kop te, suppe, i dit brød og i tørret form til urteslat. Jeg har selv haft tørret friske skud i min dehydrator, blendet dem og derved lavet brændenældepulver som kan bruges til smoothies og i grød når sæsonen er slut for brændenælder.

Den juice jeg har lavet har været ganske simpel

 

brændenældejuice_lille[/fusion_text][/one_full]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>